Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

A Ball Chair, magyarul gömb fotel az egyik legkülönlegesebb design fotel, amelyet Eero Aarnio tervezett 1963-ban. Ennek a világhírű design fotelnek és tervezőjének történetét mutatjuk be.

Eero Aarnio szabadúszóként kezdte a karrierjét, még az 1960-as évek elején. Mindig is arról álmodozott, hogy olyan bútorokat készítsen, amelyekre az emberek emlékezni fognak. A bútorok mellett a másik szenvedélye a vitorlás hajók voltak. Innen ered az üvegszál, mint anyag, amelyet szeretett volna a bútorgyártásban is felhasználni. Foglalkoztatta, hogyan tudna tervezni bútorokat üvegszál felhasználásával.

Eero hamar rájött, hogy a képlékeny műanyag legjobb és egyben legstabilabb formája a gömb. Ez volt az első felismerés, ami a Ball Chair megalkotásához vezetett. Emellett az is célja volt, hogy megalkosson egy olyan fotelt, amelybe az egész családja kényelmesen elfér, azaz felsége, és két gyermeke. Bár a munkái során a funkcionalitás volt a fő célja, szerette provokálni, felkavarni az embereket. Feleségének a következőt mondta: Készítek egy olyan fotelt, amit ha kiraknak a kirakatba, senki sem fog elmenni mellette.

A gömb fotel vázlatát 1963. január 11-én készítette el. Tisztában volt vele, hogy a nem megszokott formavilág miatt mindenképp először prototípust kell készítenie. Az első változatokat egy kézműves osztályteremben készítette. Miután az elképzelt formák kezdtek testet ölteni, a külső felület szépen mutatott, de a Ball Chair belseje rendkívül egyenetlen, instabil volt.

Eero Aarino

Az első ötlet szerint még több üvegszálas réteg hozzáadásával erősebb és egyenletesebb formát lehet készíteni. Ez be is igazolódott, a kezdeti problémákat megoldotta, viszont új gondokat is felvetett. Eero Aarnio rájött, hogy a megnövelt üvegszálas réteg miatt a súly, és az előállítási költségek is drasztikusan emelkedtek.

Akkor azonban villámként csapott le a megoldás: A héjnyílás mögött közvetlenül egy csőgyűrűt szerelt fel, amit üvegszállal laminált. Ezáltal a Gömb fotel kellően stabil, sima felületű lett, valamint a gyártási és anyagköltségek sem szálltak az egekbe.

A váz tehát készen állt, már csak a kárpitozás maradt hátra, amire egy tehetséges kárpitosmestert bízott meg. Az első elkészült Ball Chair prototípus napjainkban is az Aarnio család jelenlegi Veikkolai otthonában található.

Végső formát öltött tehát a Ball Chair, már csak annyi volt a feladat, hogy megismertesse szélesebb közönséggel. Az első potenciális vásárló a Lahti-i Sopenkorpi bútorüzlet volt. Lelkesen bemutatta a terveket, mesélt az elkészült prototípusról. Ezt követően a Ball Chair Helsinkibe került, ahol a Kasarmitori boltban került kiállításra. Az üzlet által megbízott képviselő elment megtekinteni a fotelt, de végül nem keltett akkora érdeklődést, amekkorára Eero számított, de ez nem szegte a kedvét.

1964-ben óriási ötlete támadt. A Coca-Cola márka forgalmazására a prototípus héját átfestette vörösre, kicsit felnagyította és ráragasztotta a Coca-Cola logóját. Megkérte Pikkot-ot, akinek az apja termében készült a prototípus, hogy öltözzön feketébe, üljön be a fotelbe és szívószállal kortyolgasson Coca Cola-t. Még egy óriási fehér hátteret is szerzett, hogy tökéletes legyen az összkép. Készített a Gömb fotelról egy fotó sorozatot, amit elküldött a Coca-Cola finnországi képviseletéhez.

Ball Chair

Amikor a képviselők meglátták az ötletet rendkívül lelkesek voltak, és azonnal továbbították is a terveket a vállalat központjába. Eero nagyon izgatott volt, minden jel arra utalt, hogy beindul szabadúszó designer karrierje, és ismerté válhat. Néhány hónap várakozást követően azonban nagyon lesújtó levelet kapott a központtól, amiben kijelentették, hogy teljesen más terveik vannak a vállalat marketingtevékenységére.

Bár nagy csalódásként élte meg az újabb visszautasítást, de még ezek után is töretlenül hitt a Gömb fotelben és nem adta fel. Akkor került a képbe Asko, Eero korábbi munkaadója. Bár az Asko-val való kapcsolatfelvétel egy rajzolt fenyő polcrendszer kapcsán történt, nem titkolt hátsó szándéka volt Eero-nak, hogy a Ball Chair eljusson Asko képviselőjéhez, ami 1965 őszén meg is történt.

A képviselő marketing vezetőjével, Tapani Riekkinennel lelkesedett az egyedi gömb fotelért, olyannyira, hogy el is akarták vinni az innovatív bútort a Kölni bútorvásárra. Bár más vezetők nem rajongtak az ötletélt, Eero kitartása, valamint a marketingvezető lelkesedése lehetővé tette, hogy 6 darab fotelt legyártsanak a vásárra.

1966-ban végül debütált a Ball Chair a Kölni bútorvásáron, ahol az első látogatók között volt két olasz, akik azonnal 6 fotel legyártásra adtak megrendelést. A vásár teljes ideje alatt 30 országba adtak el Ball Chair-t.

Az újonnan induló finn Helsingin Sanomat újság első példánya 1966. november 25-én jelent meg, amiben kijelentették, hogy: A Világ legizgalmasabb fotelje látható a Kölni nemzetközi bútorvásáron. Ez a tojás alakú fotel teljesen elrejti a használóját és még hangszigetelt is! Nem sokkal ezután a New York Times és más médiumok is említést tettek a Ball Chair-ről.

Néhány éven belül a Ball Chair nemzetközileg is elnyerte a híres design fotel státuszát, majd évtizedekkel később már a világ design múzeumainak gyűjteményében is megtalálható volt. Emellett több filmben, zenei videóban és magazinokban is fellelhető volt az ikonikus Ball Chair.

Eero Aarnio sok dicséretet kapott a futurisztikus kialakításért, amit azonnal összeboronáltak az űrutazással, mivel a fotel elterjedése teljesen egybeesett Juri Gagarin első űrutazásával. Bár a tervezés során nem a futurisztikus megjelenés volt a cél, mégis segített a Ball Chair további népszerűsítésében.

black and white ball chair

Eero Aarnio kedvenc kombinációja a fehér héjú Ball Chair, fekete kárpitozással. Elmondása szerint ebben a kombinációban olyan, mintha egy varázslatos anyag terülne el a fotelben. Eero Aarnio egyik leghíresebb munkája a Ball Chair, de emellett olyan világhírű design bútorok is hozzá köthetőek, mint a Cognac Chair vagy a Bubble Chair.

Az eredeti Ball Chair ára 2.415.000 Ft-tól kezdődik. Csúcsminőségű, egyedi replikákért keressen minket elérhetőségeinken, vagy tekintse meg személyesen a Ball Chair-t, Budapesti bemutatótermünkben.

Forrás: https://www.aarniooriginals.com/products/ball-chair?variant=34751569159

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Rengeteg egyedi ülőgarnitúra gyártó oldalán olvashatjuk az alábbi szöveget: „Ülőgarnitúrák, kanapék egyedi igények szerint, személyre szabott megoldásokkal.” Sokan viszont nem tudják, hogy pontosan mit takar a személyre szabott megoldás, és mégis mely részeit, elemeit...

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

Irodába keres ülőgarnitúrát? Az irodai bútorok stílusa, megjelenése többnyire megszabott keretek között mozog, hiszen hivatalos, formális közegbe kerülnek majd. Egy irodai bútor legyen kényelmes, stílusos, ugyanakkor visszafogott, tiszteletet parancsoló, minimalista....

A gyapjú szőnyegekről bővebben

A gyapjú szőnyegekről bővebben

A gyapjú szőnyegek elkészítéséhez komoly előkészületek szükségesek. Mielőtt a juhokról levágják a bundát, alaposan tisztításon esnek át. A fejnél és a faroknál található részt külön nyírják le, ezeket mellőzik a szőnyeg kiváló minősége érdekében. Az összegyűjtött...