Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Rengeteg egyedi ülőgarnitúra gyártó oldalán olvashatjuk az alábbi szöveget: „Ülőgarnitúrák, kanapék egyedi igények szerint, személyre szabott megoldásokkal.” Sokan viszont nem tudják, hogy pontosan mit takar a személyre szabott megoldás, és mégis mely részeit, elemeit lehet egy ülőgarnitúrának egyedi igények szerint elkészíteni. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy ha nálunk szeretné elkészíttetni egyedi ülőgarnitúráját, akkor mennyire részletekbe menően tudjuk elkészíteni kanapéját, ami ténylegesen, a szó szoros értelmében Önre lesz szabva. Kezdjük is egy felsorolással, hogy egy ülőgarnitúra vagy kanapé milyen részleteire lehetünk befolyással, igényeinktől függően:

 • Az ülőgarnitúra méretei
  • Ülőgarnitúra szélessége
  • Ülőgarnitúra mélysége (ülőfelület nagysága, háttámla vastagsága)
  • Ülőgarnitúra magassága (háttámla, ülőfelület, karfa)
 • Komfort
  • Ülőfelület kitöltő anyaga (süppedős, keményebb-jobb tartást biztosít)
  • Háttámla kitöltő anyaga
  • Karfák kitöltő anyaga
 • Ülőgarnitúra kárpitanyaga
  • Valódi bőr
  • Műbőr
  • Textilbőr
  • Szövet – és/vagy ezek kombinációja rengeteg színárnyalatban
 • Design
  • Ülőgarnitúra formavilága (íves, szögletes, kagyló, csepp alakú)
  • Karfák formája (íves, egyenes, tulipán-csepp alakú)
  • Háttámla formája (ívesen végződő, karfába olvadó, egyenes vonalú)
  • Háttámla díszítése
  • Karfák díszítése (díszszegek, gombsor, dekoratív dísztűzések vastag cérnával)
  • Lábak egyedi formavilágban (lebegő hatás, megmunkált falábak, gurulós lábak, kárpitozott lábak, exkluzív acél és alumínium bútorlábak)
  • Ülőgarnitúra alsó gombsor
 • Ülőgarnitúra váz
  • Váz anyaga/anyagai (bükk és más fafajták vagy acél, illetve ezek kombinációja)
  • Váz mérete
 • Ülőgarnitúra kialakítása
  • 2-3 személyes kanapék
  • L alakú kanapék
  • Sarok ülőgarnitúrák
  • U alakú kanapék
  • Ottomános kanapé

A fent felsorolt elemek egy részét teljes mértékben Ön szabhatja meg, és vannak olyan elemek, amelyeknél adunk javaslatokat, hogy mi lenne a legideálisabb a felhasználási területtől függően. Lentebb bővebben kifejtjük, hogy a listában található elemek miként módosíthatóak, és milyen előnyökkel jár, ha egy olyan ülőgarnitúrát választ, amely tökéletesen kielégíti igényeit mind komfort, mind design tekintetében.

Az ülőgarnitúra méretei

Kezdjük rögtön az egyik legfontosabb szemponttal, az ülőgarnitúra méretével. Ilyenkor az első gondolat, hogy olyan méretű kanapéra van szükségünk, amely elfér az adott helyiségben, de mégsem foglalja el az összes rendelkezésre álló teret. Azaz a kanapé szélessége, mélysége, ami ilyen esetekben előtérbe kerül, és többnyire itt meg is áll a méretek egyeztetése. Egy egyedi tervezésű ülőgarnitúra esetében viszont korán sem ennyire leegyszerűsített a méret kérdése.

A fent említett fő méretek mellett fontos még az ülés magassága, hiszen a kényelmes, komfortos üléspozíció alapnak számít egy kanapé esetében. Más ülésmagasság lesz ideális egy magas embernek, mint egy alacsonyabb társának. Az ülésmagasság beállítása után szintén fontos tényező a karfák magassága, hiszen ez is befolyásolja a komfortérzetet, csak úgy, mint a háttámlák magassága és dőlésszöge. Van, aki inkább az egészséges üléspozícióra törekszik, és van, akinek a maximális kényelem a fő szempont. Ilyen esetekben a testalkathoz képest megmérjük, hogy milyen pozíció a legkényelmesebb a megrendelő számára, és ez alapján készítjük el a kanapét, hogy mind az ülésmagasság, mind a karfák és háttámla magassága maximális komfortérzetet biztosítson.

Gyakori kérdés, hogy Milyen ülőgarnitúrát érdemes vásárolni kis lakásba, amiről összeszedtük a javaslatainkat egy korábbi cikkünkben. Ezzel el is értünk a komfort kérdéséhez, hiszen nem csak a méretek, hanem az üléshez, karfához és háttámlához használt anyagok keménysége, lágysága is befolyással van a komfortérzetre. classic chesterfield bőr ülőgarnitúra

Classic Chesterfield ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra komfortfokozata

Az ülőgarnitúrához használt anyagok tekintetében szinte mindenki rögtön a különféle bőr és szövetanyagokra gondol. Igen ám, de egy kanapé nem csak bőrből és szövetből készül. Vegyük példaként az ülést, és nézzünk kicsit a bőr és szövetanyagok alá. Itt található a kitöltő anyag, ami az ülőgarnitúra váza és a külső „borítás” között található. Korán sem mindegy, hogy a kitöltő anyag miből készül. Az üléskitöltő anyag szerteágazó komfort fokozatok kialakítására ad lehetőséget. Készülhet a kitöltő anyag 3D nyomtatott szivacsból, ami a keményebb ülések kedvelői számára lehet ideális. Ha valaki a lágyabb, süppedősebb ülések kedvelője, akkor számára akár tollból is készülhet az üléskitöltő anyag.

Természetesen nem csak ez a két véglet van. Rengeteg köztes üléskomfort fokozat kialakítására van lehetőség, akár a különböző anyagok vegyítésével, hogy a kívánt hatást érhessük el. Arra is van lehetőség, hogy más kitöltő anyagot használjunk az üléshez és mást a karfák és háttámlák elkészítéséhez. Az ülőgarnitúra funkcionalitásától függően tudunk javaslatot adni, hogy milyen kitöltő anyagot érdemes használni, de a végső döntés az Öné. classic bronz chesterfield kanapé ülésminta

Ülőgarnitúra vázának anyaga

A vázszerkezet egy nagyon elhanyagolt területe az ülőgarnitúrának, ami részben érthető, hiszen jó esetben ezzel a részével soha nem találkozunk kanapénknak. Más szemszögből vizsgálva viszont kifejezetten fontos lehet, hiszen az ülőgarnitúra váza adja meg a feszességet, és nagyban felelős a tartósságért is. Az ülőgarnitúrák váza többnyire fából készül, ami valamilyen keményfa, mint például a bükk vagy kőris. A keményfák közül viszont óvakodjunk az akácfától, mert bár keménysége ideális, viszont nagyon könnyen hasad, így bútorgyártása nem kifejezetten alkalmas.

A fa mellett a másik közkedvelt anyag vázkészítésre az a fém, azon belül is az acél. Az acélnak megvan az az előnye, hogy jó formatartás mellet nagyon erős anyag és egyben rugalmas is. A fajsúlya igaz hogy nehezebb, mint a fáé, viszont ebből kevesebb anyagra is van szükség így összességében nem nehezíti számottevően leendő ülőgarnitúránkat. Itt is elmondható ugyan az, mint a kitöltő anyagoknál, hogy az ülőgarnitúra vázának egyes részei készülhetnek eltérő anyagból. Amennyiben viszont egy kecses vonalú ülőgarnitúrára vágyik, akkor mindenképp az acél lesz a legjobb választás. Chesterfield bőr ülőgarnitúra

York Chesterfield ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra kialakítása

Az ülőgarnitúra kialakítása is részben a váz kérdése, hiszen ez a kanapénk alapja. Értelemszerűen más váz felépítés szükséges egy 3 személyes kanapéhoz, mint egy sarok ülőgarnitúrához. Természetesen a kanapé méretét és elrendezését teljes mértékben Ön szabja meg, viszont különféle felhasználási szempontok alapján mi is tudunk javaslatokat adni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb elrendezés. Ez nagyban függ attól is, hogy hány személyre tervezi ülőgarnitúráját. Winchester Sophie Capitonnee

Winchester Chesterfield ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra kárpitanyaga

Elérkeztünk az egyik talán legnehezebb kérdéshez, hogy milyen anyaggal vonjuk be egyedi ülőgarnitúráját? Ennek a kérdésnek a nehézsége a bőséges kínálatból fakad, hiszen több 100 különféle bőr és szövetanyag áll ügyfeleink rendelkezésére, ráadásul ezek megannyi színárnyalatban érhetőek el. Az első kérdés, hogy bőr, vagy szövet kárpitban érdemes gondolkozni? Sokan esküsznek a bőrre, mivel ennek a tisztítása valamelyest könnyebb, mint egy szövetből készült ülőgarnitúráé. De ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet kell foglalkozni vele, mint a szövetkárpitokkal. Sőt! Egy magas minőségű bőr rendszeres és speciális ápolást és tisztítást igényel, hogy hosszan megtartsa újszerű állapotát.

A különféle bútorbőr típusokról nem lehet pár sorban, érdemben írni, így ennek a témának egy külön cikket szenteltünk, amelyet elolvashat az alábbi linkre kattintva. Bőr ülőgarnitúrához használt anyagok chesterfield gombozott bőr díszítés

Ülőgarnitúra design

Amikor minden apró részletet leegyeztettünk, akkor nincs más hátra, mint az ülőgarnitúra designját meghatározni. Itt különféle díszítésekkel lehet még tovább növelni ülőgarnitúráink egyediségét, nívóját. Gombozott háttámla, díszszegekkel ellátott karfa, lebegő hatást keltő lábak, az ülés alatti dísz gombsor. Itt is gyakorlatilag csak a képzeletünk szabhat határt. Mivel minden ülőgarnitúrát kézzel készítünk, így garantált, hogy minden díszítés aprólékosan kidolgozott, egyedi megjelenést kölcsönöz majd ülőgarnitúrájának.

Látható, hogy az egyedi ülőgarnitúrák esetében közel annyi időt lehet eltölteni a tervezéssel, mint az ülőgarnitúrák elkészítésével. Természetesen nem várható el ügyfeleinktől, hogy egy kész komplett tervvel érkezzenek, de ha már van egy elképzelés, abból rengeteg javaslattal tudunk hozzájárulni, hogy olyan kanapét készíthessünk Önnek, amely tökéletesen illeszkedik a testalkatához, méretében ideálisan passzol a helyiséghez, és stílusa, kialakítása, a kárpit anyaga és minősége is hűen tükrözi az egyediséget és exkluzivitást. A tervezéssel kapcsolatban írtunk egy komplett cikket, amit az alábbi linket olvashat, Egyedi bőr ülőgarnitúra tervezés címmel. Bízunk benne, hogy sikerült betekintést nyújtani, milyen aprólékos tervezés és munka áll egy egyedi ülőgarnitúra elkészítése mögött.

Amennyiben Ön is egy ilyen egyedi ülőgarnitúráról álmodozik, akkor keressen minket elérhetőségeinken, vagy látogasson el bemutatótermünkbe, ahol több egyedi ülőgarnitúrát is megtekinthet, kipróbálhat, valamint óriási szövet és bőrkollekciónkból is kedvére válogathat. Belgravia sofa

Belgravia Chesterfield kanapé

További hasznos linkek Bútorbőrök, szövetek, tisztító-ápoló szerek:

Bútorbőr kollekcióink
Bútorszövet kollekcióink
Mű bútorbőr kollekcióink
Speciális bútorápolók
Gyakori kérdések ülőgarnitúra vásárlás előtt

Ülőgarnitúrák, kanapék:

Modern ülőgarnitúráink
Klasszikus ülőgarnitúráink
Chesterfield ülőgarnitúráink
Akciós ülőgarnitúrák, kanapék, fotelok

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

A Ball Chair, magyarul gömb fotel az egyik legkülönlegesebb design fotel, amelyet Eero Aarnio tervezett 1963-ban. Ennek a világhírű design fotelnek és tervezőjének történetét mutatjuk be. Eero Aarnio szabadúszóként kezdte a karrierjét, még az 1960-as évek elején....

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

Irodába keres ülőgarnitúrát? Az irodai bútorok stílusa, megjelenése többnyire megszabott keretek között mozog, hiszen hivatalos, formális közegbe kerülnek majd. Egy irodai bútor legyen kényelmes, stílusos, ugyanakkor visszafogott, tiszteletet parancsoló, minimalista....

A gyapjú szőnyegekről bővebben

A gyapjú szőnyegekről bővebben

A gyapjú szőnyegek elkészítéséhez komoly előkészületek szükségesek. Mielőtt a juhokról levágják a bundát, alaposan tisztításon esnek át. A fejnél és a faroknál található részt külön nyírják le, ezeket mellőzik a szőnyeg kiváló minősége érdekében. Az összegyűjtött...