Milyen kanapét érdemes választani kis lakásba?

Szeretné a lehető legtöbb teret meghagyni a már most is kicsi nappaliba? Adunk néhány értékes tippet, hogyan érdemes választani ideális kanapét kis lakásba.

Mivel a lakosság többsége nem rendelkezik óriási nappalikkal, végeláthatatlan szobákkal és terekkel a lakásásban, ezért az egyik leggyakoribb kérdés, ami felmerül, hogy milyen kanapét érdemes választani egy kisebb területű nappaliba, akár hálószobába. Ismerjük az érzést, és a két fő célt, ami ilyenkor a szem előtt lebeg. Egy olyan kanapé vagy ülőgarnitúra, amin a lehető legtöbb embert le lehet ültetni, a lehető legkevesebb hely elfoglalásával.

Belegondolt már, hogy mennyi ülőhelyet spórolhat egy kanapén, a karfa nélkül?

Kerülje az olyan kanapékat, amelyek széles karfával rendelkeznek. Érdemes olyan kanapéban gondolkodni, amely nem rendelkezik karfával, vagy ha igen, akkor a lehető legkisebb legyen. Egy átlagos karfa szélességes 25 cm, amit ha megszorzunk kettővel, akkor máris kijön egy ülőhely mérete. A modernebb ülőgarnitúrákra jellemző, hogy nem mindig rendelkeznek karfával. Ez nem csak azért lehet előnyős, mert egy kisebb nappaliba növeli a teret, hanem azért is, mert így oldalról is kényelmesen le tudunk ülni, nagyobb a mozgásterünk a kanapé körül.

Hol legyen a kanapé, hogy a legtöbb tér megmaradjon a nappaliban?

Természetesen az igényektől is függ, hogy ki hány személyt akar leültetni, és mekkora térben. Ha csak kisebb társaság elhelyezése a cél, akkor elegendő lehet egy 3 személyes kanapé. Szükség esetén további alternatíva lehet még a puff vagy babzsák fotel, ami mélyen a szemmagasság alatt van, így nem szűkíti a teret.

Nagyobb társaság esetén érdemes taktikát váltani, és elgondolkozni a sarok kanapén, vagy egy ülőgarnitúrán. A sarok kanapék előnye, hogy csak két karfa van rajtuk, de két falat is lefedhetnek. Ezzel a megoldással kapásból helyet spórolhatunk egy kisebb nappaliban, és egy sarok kanapén akár 6 személy is helyet tud foglalni.

Helytakarékosság szempontjából az egyik legjobb választásnak az ottomán, azaz L alakú kanapékat tartják. Van rá lehetőségünk, akkor az egyik sarokba elhelyezve nem csak egy sok ülőhelyes kanapét kapunk, hanem egy komplett fekhelyet is, mivel az ilyen kanapék rendszerint ágyakká alakíthatóak. Itt is találhatunk olyan modelleket, amelyek nem rendelkeznek karfával. Azoknak a legjobb választás az L alakú kanapé, akik ülőhelynek és akár páros fekhelynek is szeretnék használni.

Magas vagy alacsony támlás kanapé a megfelelőbb egy kis térbe?

A magas háttámlával rendelkező kanapék, ülőgarnitúrák nem a legmegfelelőbbek abban az esetben, ha arra törekszünk, hogy megtartsuk az egy légtér érzését. Ilyenek például a mostanában egyre inkább elterjedt amerikai konyhás megoldások. Ennek a lényege, hogy egy légtérben van a konyha, étkező, nappali. Az alacsony háttámlával rendelkező kanapék mélyen a látómező alatt helyezkednek el, így nem szeparálják el a teret.

Abban az esetben érdemes magas háttámlás kanapén gondolkodni, ha az a célunk, hogy elkülönítsük egy zugot, kifejezetten pihenésre, kikapcsolódásra. Ilyenkor a kanapé térelválasztó funkciót is betölthet, ha nem a fara toljuk, hanem a térben helyezzük el. Figyeljünk rá, hogy ilyenkor a kanapé hátulja is dekoratív legyen, hiszen folyamatosan látható ez a felület is.

Fotel vagy kanapé?

Elsőre azt gondolnánk, hogy a fotelek kisebb helyet foglalnak, mint egy kanapé, így jó választás lehet egy kisebb lakásban is. Az igaz, hogy ténylegesen kisebb egy fotel mérete, mint egy kanapé, de nem mehetünk el szó nélkül az ülőhelyek száma mellett.

Egy fotel értelemszerűen egy ülőhelyet jelent, amennyiben viszont már két ülőhelyre lenne szükségünk, akkor érdemes számításba venni a méreteket. Ugyanis általánosságban elmondható, hogy két fotel ugyan annyi helyet foglal, mint egy 3 személyes kanapé.

Amennyiben 1 vagy maximum 2 személyre tervezzük a nappalinkat, akkor szóba jöhet a fotel, de mi azt javasoljuk, hogy inkább egy 3 személyes vagy sarok kanapét válasszunk, hiszen több ülőhelyet tudunk kialakítani nagyságrendileg ugyan akkora helyen, mint amit 2 fotel elhelyezése igényelne.

Hogy ültessünk le 6 személyt, ha nincs lehetőség sarokkanapéra?

Mint ahogy korábban említettük, a legtöbb ülőhelyet a legkisebb helyen egy sarokkanapéval lehet a legkönnyebben megoldani. De mi van akkor, ha nincs lehetőség sarokkanapé elhelyezésére, vagy csak egyszerűen nem szeretnénk sarokkanapét?

Ilyen esetekben a javaslatunk, hogy két kanapéval teremtsük meg a szükséges ülőhelyeket. Értelemszerűen több helyet igényel ez a megoldás, mint egy sarok vagy L alakú kanapé, viszont megvannak az előnyei is.
Mivel két különálló kanapét kell elhelyezni, megmarad a szabadságunk a rendezést illetően. Itt csak az adott hely, és a képzelet szabhat határt. Az elrendezést illetően mi azt preferáljuk, ha a két 3 személyes kanapét egymással szemben rendezzük el. Így kényelmesen elfér egy 6 fős társaság, ráadásul egymással szemben, ami a sarok vagy L alakú kanapé esetében nem megoldható.

 

Összegzés
• Kerüljük az olyan kanapékat, amelyek nagy, széles karfával rendelkeznek. (lehetőleg karfa nélküli kanapét válasszunk kis lakásba)
• Kerüljük a magas háttámlával rendelkező kanapékat, ülőgarnitúrákat, mivel ezek elszeparálják a teret, törekedjünk rá, hogy a kanapé mélyen a látómező alatt maradjon.
• Kerüljük a foteleket, mivel ezek összességében hasonló nagyságú helyet foglalnak, de kevesebb ülőhelyet biztosítanak, mint egy 3 személyes kanapé.
• Lehetőleg olyan kanapét válasszunk, amit a falra tolhatunk. Ez lehet sarok vagy akár L alakú kanapé, ami a legkevesebb helyigény mellett a legtöbb ülőhelyet biztosítja.
• Amennyiben nincs lehetőség sarokkanapé elhelyezésére, de sok ülőhely szükséges, akkor érdemes két 3 személyes kanapé mellett dönteni.

Bízunk benne, hogy hasznos tippeket adtunk, és cikkünk segít, hogy a lehető legtöbbet hozza ki egy kisebb helyiség lakberendezéséből, és elkerülhető legyen a zsúfoltság érzése.

Amennyiben sehogy sem találja az ideális kanapét, ülőgarnitúrát, akkor keressen meg minket elérhetőségeinken. Felmérjük az igényeit, lehetőségeit, és ahhoz mérten elkészítjük az ideális kanapét, a megadott méretek, elrendezés, design alapján.

Ha szeretné megtapasztalni az ülőgarnitúráink minőségét, akkor várjuk szeretettel bemutatótermünkben.

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

A Ball Chair, magyarul gömb fotel az egyik legkülönlegesebb design fotel, amelyet Eero Aarnio tervezett 1963-ban. Ennek a világhírű design fotelnek és tervezőjének történetét mutatjuk be. Eero Aarnio szabadúszóként kezdte a karrierjét, még az 1960-as évek elején....

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Rengeteg egyedi ülőgarnitúra gyártó oldalán olvashatjuk az alábbi szöveget: „Ülőgarnitúrák, kanapék egyedi igények szerint, személyre szabott megoldásokkal.” Sokan viszont nem tudják, hogy pontosan mit takar a személyre szabott megoldás, és mégis mely részeit, elemeit...

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

Irodába keres ülőgarnitúrát? Az irodai bútorok stílusa, megjelenése többnyire megszabott keretek között mozog, hiszen hivatalos, formális közegbe kerülnek majd. Egy irodai bútor legyen kényelmes, stílusos, ugyanakkor visszafogott, tiszteletet parancsoló, minimalista....