Leggyakoribb kérdések ülőgarnitúra vásárlás előtt

Több mint egy évtizede foglalkozunk egyedi szövet, és bőr ülőgarnitúrák gyártásával, valamint javításával, áthúzásával. Ez idő alatt rengeteg vásárló megannyi eltérő igényével és kérdésével találkoztunk. Ezek között voltak olyan kérdések, amelyek gyakran felmerültek, ezért úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük ezeket a gyakori kérdéseket egy csokorba és megválaszoljuk őket. A kérdések zöme bőr ülőgarnitúrákhoz köthetőek, mivel ezek többnyire érzékenyebb anyagok, nagyobb gondoskodást, odafigyelést igényelnek, mint a szövetből készült társaik.

A bútorbőrök között is rengeteg típus található. Ezek közül is van olyan bőrtípus, amit kifejezetten nagy igénybevételű felületeken javasolt használni, de van olyan bőr is, ami gyakorlatilag semmilyen felületkezeléssel nem rendelkezik, ezért nagyon sérülékeny és ritka. A különböző bőrtípusokról és azok jellemzőiről, valamint ápolásáról írtunk már korábban egy cikket, ami a következő linken olvasható: Tovább az Ülőgarnitúrához használt bőrtípusok cikkhez

Most az alábbi ülőgarnitúrákkal kapcsolatos kérdésekre fogunk választ, javaslatot adni:

• Kis helyiségbe milyen ülőgarnitúrát érdemes választani?
• Világos vagy sötét ülőgarnitúra?
• Világos bőr ülőgarnitúráról hogyan távolítható el a sötét folt?
• Hogyan távolítsuk el a tintafoltot hatékonyan az ülőgarnitúráról?
• Milyen anyagú ülőgarnitúrát érdemes vásárolni, ha háziállatot tartunk?
• Mennyire tartósak a textilbőr ülőgarnitúrák?
• Hogyan ápoljuk bőr ülőgarnitúránkat?
• Miből készülnek az egyedi tervezésű ülőgarnitúrák?
ülőgarnitúra kis lakásba

 

 

Kis helyiségbe milyen ülőgarnitúrát érdemes választani?

Ez a kérdés magában hordozza azt is, hogy milyen ülőgarnitúrával lehet megteremteni a legtöbb ülőhelyet úgy, hogy mindeközben a legkevesebb teret használjuk fel? A kérdésre több válasz, megoldás is létezik, de kezdjük rögtön azzal, hogy mit ne! Lehetőleg kerüljük a fotelokat a kisebb nappalikban. Talán akkor jöhetne szóba a fotelok használata, ha csak két személyre tervezzük a nappalinkat, de valljuk be, hogy ez igen ritka eset.

A fotelok mellett érdemes kerülni az olyan ülőgarnitúrákat és kanapékat, amelyek széles karfával rendelkeznek. Elsőre bele sem gondolnánk, hogy mennyi helyet foglal egy karfa. Viszonyításképp egy sztenderd ülőgarnitúra karfájának a szélessége átlagosan 25 cm. Ezt a számot azonnal meg is duplázhatjuk, hiszen két karfával számolva már 50 cm csak a karfák helyigénye. Ez kitesz plusz egy ülőhelyet! Részben ezért is vetettük el a fotelokat már a legelején. Lehetőleg karfa nélküli, vagy nagyon keskeny karfával rendelkező ülőgarnitúrában gondolkodjunk. A modern ülőgarnitúrákra jellemző hogy keskeny karfával készülnek, ilyen például az Opera modern kanapé.

Az ülőgarnitúrát érdemes a falra tolni, így nem szeparálja el a teret. Amennyiben mégsem közvetlen a fal mellett szeretnénk elhelyezni, akkor ügyeljünk arra, hogy alacsony háttámlás ülőgarnitúrát, kanapét válasszunk, amely mélyen a látómező alatt marad. Így megmarad az egy légtér érzése.

Mint ahogy arra fentebb már utaltunk, nem mindegy hogy 3-4, vagy inkább 5-6 személyre tervezzük a nappalinkat, és ez által az ülőgarnitúránkat. 3 vagy 4 személy esetében szerintünk a legjobb megoldás egy 3 személyes kanapé, kiegészítve egy puffal, vagy babzsákkal. Előnye, hogy amennyiben nincs rá szükség, akkor a puff és babzsák is kis helyen tárolható. 5 vagy 6 személy esetében szoktak szóba jönni a sarok vagy L alakú kanapék. Ezeket csak falra tolva érdemes használni, így már ezzel is megtakarítottunk egy kis helyet. Tudjuk, hogy nem minden esetben van elég hely egy sarok kanapéra, de még mindig jobb megoldás, mint két 3 személyes kanapé. Mivel azt tapasztaltuk, hogy igen sokakban felmerül ez a kérdés, és egy elég tág témakörről van szó, ezért egy különálló cikkben bővebben boncolgatjuk a témát, amely Milyen kanapét érdemes választani kis lakásba címmel olvasható.

Világos vagy sötét ülőgarnitúra?

Ez a kérdés is igen gyakran felmerül azoknál, akik ülőgarnitúra vásárlásán gondolkoznak. Kicsit össze is függ az előző kérdéssel, hiszen köztudott, hogy a színekkel nagyban befolyásolható egy helyiség hangulata, térérzete. A sötétebb, hidegebb színek szűkítik a térérzetet, a világosabb, melegebb színek viszont tágítják azt. Természetesen itt főleg az ízlés fog dönteni, valamint hogy mi passzolna legjobban az adott helyiség hangulatához.

Legtöbben azonnal a falak színéhez kezdik el párosítani leendő ülőgarnitúrájuk színét. Ez nagyon fontos szempont, de nem szabad megfeledkeznünk a padló színéről sem, ami legalább annyira meghatározó, mint a fal színe. Amennyiben világos a fal és a padló is, akkor lehetőségünk van egy kis kontrasztot csempészni a térbe egy sötétebb ülőgarnitúrával. Persze nem kizárt egy ilyen világos térben egy hasonlóan világos színű kanapé vagy ülőgarnitúra, de ebben az esetben érdemes feldobni a kanapét vagy a helyiséget néhány színes kiegészítővel.

Természetesen rengeteg további tényező befolyásolhatja egy ülőgarnitúra színének a kiválasztását. Például van-e kisgyermek a családban vagy háziállat és mekkora igénybevételnek lesz kitéve az ülőgarnitúra, kanapé. Ennek ellenére ne döntsünk kapkodva, elhamarkodottan, mivel az ülőgarnitúra, kanapé a legértékesebb bútor, ami központi helyen van, és nagyban befolyásolja az első benyomást, ami meghatározza az enteriőrt.
sötét világos ülőgarnitúra

Világos bőr ülőgarnitúráról hogyan távolítható el a sötét folt?

Ami a legfontosabb, ne essünk neki a folt eltávolításának rögtön a legerősebb tisztítóval! Főleg ha nem is tudjuk, hogy milyen állapotban van a bútoron a bőr. A bőr megközelítő állapotáról úgy szerezhetünk tudomást, hogy egy kevésbé látványos helyen leteszteljük a tisztítószert. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a bőr elkezdte engedni a színét, azonnal hagyjuk abba a tisztítást és hívjunk szakembert. Mindig a leggyengébb tisztítószerrel kezdjünk, és szükség szerint fokozatosan növeljük az erősséget, figyelve, hogy minden tisztítószert használat előtt teszteljünk. A bőr állapotától nagyban függ, hogy milyen hatást fog elérni a tisztító, és hogy roncsolja-e a bőrt, esetleg elengedi a festéket.

Manapság már hozzá lehet jutni olyan bútorbőr tisztító és ápoló szerekhez, amelyeket speciálisan egy adott bőrtípushoz fejlesztettek. A tapasztalatunk az, hogy sokkal kevésbé károsak a bőrökre, és sokkal kíméletesebben távolítják el a szennyeződéseket. Ezáltal nem roncsolódik olyan nagymértékben a bőr felületvédelme, és így tartósabb, ellenállóbb marad bőr ülőgarnitúránk, mint egy hagyományos tisztítószer alkalmazása után.

További információ található a bútorbőrökről, és azok ápolásáról tisztításáról az alábbi linkeken:

Ülőgarnitúrához használt bőrtípusok, és azok jellemzőiről bővebben
LIGHT COLOR LEATHER CARE KIT – világos bőrök ápolásához és tisztításához
OLEOSA LEATHER CARE KIT – hatékony, de egyben kíméletes bőrtisztító
INK AWAY FOR LEATHER – makacsabb szennyeződések eltávolítására, mint a tinta vagy a rúzs
További speciális bútorbőr tisztító és ápoló készítményeket itt talál

Hogyan távolítsuk el a tintafoltot hatékonyan a bőr ülőgarnitúráról?

Akinek kisgyereke van, és mellette bőr ülőgarnitúrája, abban valószínűleg már felmerült a kérdés, hogy mivel lehetne eltávolítani a rajzokat, tintafoltokat az ülőgarnitúráról. Sajnos mivel egy nagyon makacs szennyeződésről beszélünk, ezért itt különösen nagyban befolyásolja a hatékonyságot a bútorbőr állapota. A legjobb megoldás a megelőzés, és itt nem arra gondolunk, hogy fóliázzuk le a kanapét, vagy zárjuk el a gyereket tőle. A megelőzés alatt a bőr folyamatos ápolását értjük. Sokkal könnyebb eltávolítani a tintafoltot egy olyan ülőgarnitúráról, amit rendszeresen ápoltak, ezáltal masszív védőréteg képződött a bútorbőr felületén. Ha hiányzik ez a védőréteg, akkor a tinta beleköthet magába a bőrbe, valamint a bőrön található kis barázdákba. Ezt csak erős dörzsöléssel lehetne kiszedni, ami viszont nem javasolt, mivel a bőr színét is ledörzsölhetjük.

Összegezve két lehetséges opció van.

1. Ha a bútorbőr megfelelő védőréteggel rendelkezik, folyamatos ápolást kapott, akkor eltávolítható a tintafolt mindenféle bőrkárosodás nélkül, akár a fenti bútorbőr tisztító szerekkel.
2. Amennyiben nincs a bőrön semmilyen védőréteg, azaz a tinta közvetlenül a bőrrel találkozott, akkor már sérülhet a bőr a tisztítás során. Ilyenkor ne dörzsöljük, hanem használjuk az INK AWAY FOR LEATHER készítményt, amely kifejezetten tintafoltok eltávolítására lett kifejlesztve. A sérült bőrfelületen főleg a friss tintafoltok eltávolításánál lehet hatékony a készítmény, akár a folyamat többszöri megismétlésével.
karc és karmolásálló műbor

Milyen anyagú ülőgarnitúrát érdemes vásárolni, ha háziállatot tartunk?

Az egyik örök dilemma, ha kisállatot tartunk, az milyen hatással lesz az ülőgarnitúránkra? Érdemes-e egyáltalán bőr ülőgarnitúrában gondolkodni? Megoszlanak a vélemények. Valaki a szövet ülőgarnitúrákra esküszik, mondván abban kevesebb kárt tud okozni, mondjuk egy macskakarmolás. Van, aki a tisztíthatóságot tartja szem előtt, és azt vallja, hogy a bőr ülőgarnitúrákról az általános szennyeződések könnyebben tisztíthatóak. Nehéz kérdés, és valamilyen kompromisszumot mindenképp kötnünk kell.

Azok, akik bőr ülőgarnitúrára vágynak, alternatívaként egy műbőr típust szoktunk javasolni. Igaz, hogy nem igazi bőr, de mégsem szövet. Talán a kisebbik rossz azok számára, akik bőr ülőgarnitúrát szeretnének. Kárpótlás gyanánt viszont elmondhatjuk, hogy ebben a bőrtípusban nemhogy karmokkal, de még egy olló hegyével sem tudunk maradandó károsodásokat okozni. Rendkívül ellenálló, strapabíró műbőr. És hogy pontosan melyik bútorbőrről is van szó?

Az ALFA – High Performance műbőrről, amelynek színárnyalatai itt megtekinthetőek. Minden valódi bútorbőr típusnál olcsóbb, viszont valamivel drágább, mint a hagyományos műbőrök. Egy átlagos méretű kanapéhoz szükséges bőrmennyiség esetében körülbelül 80.000 forint többletet jelenthet ennek a speciális műbőrtípusnak a használatával elkészíteni egy egyedi bőr kanapét. Érdemes mérlegelni, hiszen egy bőr ülőgarnitúra javítása, esetleg áthúzása elég borsos áron történik manapság, és semmi nem garantálja, hogy a felújított ülőgarnitúrában nem keletkezik újra sérülés.

Mennyire tartósak a textilbőr ülőgarnitúrák?

Nagyon változó minőségű textilbőrökkel találkoztunk már az ülőgarnitúrák javítása, felújítása során. Sajnos azonban azt kell mondanunk, hogy több olyan esetbe is belefutottunk már, ahol a gyenge minőségű textilbőr használatából fakadóan szorult javításra, vagy akár teljes áthúzásra egy-egy ülőgarnitúra. Félreértés ne essék, mi nem a textilbőrök ellen vagyunk, nagyon is jó anyagok, kiválóan alkalmasak ülőgarnitúrákhoz, kanapékhoz. Csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az olcsó bútorok esetében legtöbbet a használt anyaggal szoktak spórolni. Többnyire ezek mikro szálas anyagok, amelyek olyan felületkezelést kaptak, hogy végeredményben egy bőrhatású anyagot kapjunk.

Szerencsére azonban könnyedén megtudhatjuk, hogy mennyire tartós egy textilbőr. Nem kell hozzá mást tennünk, csak megnézni a bőr szakító szilárdságát és kopásállóságát. Ezek az adatok Martindale-ben vannak megadva. Ez eddig rendben, de mi számít tartós textilbőrnek? A magyar piacon többnyire 20.000 – 25.000 Martindale mutatóval rendelkező textilbőrökkel húzzák az olcsóbb kanapékat. Törekedjünk rá, hogy kanapénknál a Martindale mutató elérje a 35.000 – 40.000 értéket. Ez egy átlagos használatú, beltéri kanapé esetében már jónak mondható. Vannak viszont extrém magas Martindale értékekkel rendelkező textilbőrök is. 90.000 – 100-000 Martindale kopásállóság már csak a magas igénybevételű területeken jellemző, mint például szállodáknál vagy éttermeknél.

Alaposan ellenőrizzük a minőséget, mert igaz, hogy sokat lehet spórolni egy olcsóbb kanapén, viszont biztosak lehetünk benne, hogy az alacsony ár a tartósság rovására megy. És ha véletlenül tönkremegy a textil, akkor egy kanapé áthúzásának a költsége elérheti egy új kanapé árának akár 70-80 százalékát is! Mi arra szavazunk, hogy inkább költsön egy kicsivel többet egyedi ülőgarnitúrájára, minthogy a gyenge minőségből adódóan származzanak kellemetlenségei és esetleg plusz kiadásai.
ülőgarnitúra ápolás

Hogyan ápoljuk bőr ülőgarnitúránkat?

A bőr ülőgarnitúrák tisztításánál sokszor említettük, hogy milyen fontos ezeknek a sérülékeny bőröknek a rendszeres ápolása. Nem csak azért, hogy aztán később könnyebb legyen a tisztítása, hanem hogy minél tovább élvezhessük, örömünket lelhessük bőr ülőgarnitúránkban, kanapénkban. Ennek pedig az előfeltétele az, hogy rendszeresen, és az adott felület ápolására alkalmas bőrápolókkal kényeztessük kanapénkat. És ez a kulcs!
Nincs semmilyen extra tanács, vagy praktika, bevált házi kotyvasztású bútorbőr ápolók. A rendszerességen és a specifikus ápolószereken van a hangsúly.

Találkoztunk olyan esettel is, amikor a bőr újrafestésével próbálták újjá varázsolni az elnyűtt kanapét. Ezt a megoldást nem javasoljuk, mivel csak tüneti kezelés, és közel sem lesz annyira tartós az eredmény, mint korábban. Minél többször festünk újra egy bőrt, annál hamarabb fogja utána ledobni magáról a festéket. Ennek oka, hogyha egy bőr ülőgarnitúra elkezd kifakulni, akkor bizonyos, hogy teljesen elkopott róla a védőréteg. Ha újrafestjük, akkor erre a sérült bőrszerkezetre kerül a festék, amit a bőr beszívhat magába. Ez után semmilyen tapadást elősegítő szer nem fogja garantálni, hogy nem esik le a festék a bőrről. Ilyenkor egyben le lehet húzni a festékréteget magáról a bútorbőrről.

A pigmentált bőröknél, ha elkezd a bőr felkeményedni, nyikorogni akkor gyakori ápolással még visszafordítható a folyamat és elkerülhető a kirepedés, ha viszont a pigmentált bőr elkezd repedni, színét veszteni, akkor már csak az újrakárpitozás segíthet. A különböző bútorbőr típusok ápolásáról, tisztításáról, jellegzetességeiről bővebben olvashat az Ülőgarnitúrákhoz használt bőrtípusok, és azok jellemzői című cikkünkben.

Miből készülnek az egyedi tervezésű ülőgarnitúrák?

És elérkeztünk az utolsó kérdéshez, amellyel gyakran szembesültünk eddigi munkáink során. Ez a kérdés lehet, hogy nem fogalmazódik meg mindenkiben, csak abban, aki egyedi tervezésű, személyre szabott ülőgarnitúrát szeretne, de mivel mi főként ezzel foglalkozunk, így gyakran szembejött ez a kérdés is. Elkezdhetnénk ecsetelni, hogy milyen fontos a bútorbőr minősége és típusa, mennyire szem előtt kell tartani ezeknek az érzékeny bőröknek a gondozását, de eddig gyakorlatilag erről volt szó. Ennél a résznél egy kicsit mélyebbe ásunk, és megnézzük, hogy milyen anyagokból készülhetnek az egyedi ülőgarnitúrák vázai.

Akár modern kanapét szeretnénk, akár klasszikus ülőgarnitúrát, a vázra gyakorlatilag mindkét esetben ugyan azok a jellemzők. Az ülőgarnitúrák váza is több anyagból készülhet. A legtartósabb anyag a fém. Ezek közül is az acél az, ami a legjobban formálható így a legalkalmasabb a kecses vonalak kialakítására. Továbbá nagyon rugalmas és erős, így stabil tartást kölcsönöz a kanapénak. Súlyra sem nehezebb a favázú kanapéknál, igaz, hogy a fajsúlya nehezebb a fémnek, mint a fának, de jóval kevesebbre is van szükség belőle.

A legtöbb kanapé viszont különböző fafajták egyvelegéből készül. A vízszintes tartószerkezetek keményfából készülnek, ami lehet bükkfa vagy kőris. Az akác is az erősebb, kemény fák közé tatozik, viszont gyakran hasad, így bútorgyártásra nem alkalmas. Vannak, akik olcsó fenyőt, vagy tetőlécet is használnak az ülőgarnitúrák vázához, de óva intünk ezektől a fa anyagoktól, mivel sem tartósságban, sem minőségben nem lehet egy lapon említeni a korábban felsorolt anyagokkal. A függőleges tartóelemek többnyire bükkfából készülnek, illetve a klasszikus Chesterfield bőr ülőgarnitúrák vázához jellemzően teljes egészében bükkfát szoktunk használni.

Reméljük, hogy sikerült néhány kérdésre választ, ötletet adni az ülőgarnitúrákkal kapcsolatban. Mivel ahogy azt a cikk elején is említettük minden igény más és más, éppen ezért mindenkinek más jellegű kérdések merülhetnek fel. Amennyiben további hasznos információkra lenne szüksége ülőgarnitúrákkal kapcsolatban, akkor javasoljuk Blog oldalunkat, ahol rengeteg témakörben találhat érdekes információkat, tippeket.

Természetesen további egyedi kérdésekkel, kérésekkel, valamint ülőgarnitúrák tervezésével-gyártásával kapcsolatban várjuk megkeresését elérhetőségeinken, vagy személyesen bemutatótermünkben, ahol megtekintheti és kipróbálhatja egyedi tervezésű modern és klasszikus ülőgarnitúráinkat, bőrbútorainkat.

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

Ball Chair: A világon a legizgalmasabb fotel története

A Ball Chair, magyarul gömb fotel az egyik legkülönlegesebb design fotel, amelyet Eero Aarnio tervezett 1963-ban. Ennek a világhírű design fotelnek és tervezőjének történetét mutatjuk be. Eero Aarnio szabadúszóként kezdte a karrierjét, még az 1960-as évek elején....

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Ülőgarnitúra személyre szabhatóságának szerteágazó lehetőségei

Rengeteg egyedi ülőgarnitúra gyártó oldalán olvashatjuk az alábbi szöveget: „Ülőgarnitúrák, kanapék egyedi igények szerint, személyre szabott megoldásokkal.” Sokan viszont nem tudják, hogy pontosan mit takar a személyre szabott megoldás, és mégis mely részeit, elemeit...

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

A valódi elegancia képviselői Chesterfield bőr ülőgarnitúrák

Irodába keres ülőgarnitúrát? Az irodai bútorok stílusa, megjelenése többnyire megszabott keretek között mozog, hiszen hivatalos, formális közegbe kerülnek majd. Egy irodai bútor legyen kényelmes, stílusos, ugyanakkor visszafogott, tiszteletet parancsoló, minimalista....